Ειναι γεγονός, οτι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση επηρεάζει με δύο (αντίθετους) τρόπους τις ασφαλίσεις κατοικιών:

Από τη μια πλευρά, αποτρέπει αρκετά νοικοκυριά από το να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων τους,
αλλά και της πολύ αυξημένης φορολογίας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στα ακίνητα…..

Και από την άλλη, η κρίση καθιστά την ασφάλιση κατοικίας περισσότερο αναγκαία, γιατί σε περίπτωση ζημιάς, τα νοικοκυριά -λόγω των μειωμένων εισοδημάτων τους- δεν θα μπορούν να την αποκαταστήσουν ούτε με ίδιους πόρους, αλλά ούτε και με δανειακούς (πρόβλημα χρηματοδότησης στην οικονομία).

Σήμερα, δυστυχώς, το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα είναι σαφώς περιορισμένο.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη σεισμογενή Κεφαλονιά πριν από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό ασφαλισμένο ήταν μόλις το 8% των σπιτιών, και μάλιστα πολύ μικρότερο ήταν το ποσοστό που καλυπτόταν έναντι σεισμού.

•Εχοντας υπόψην ότι:

1-Ο Έλληνας έχει τοποθετήσει σε ακίνητα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής του περιουσίας σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.

2-Η αναλογία ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη,

3-Το τμήμα των νοικοκυριών που διαθέτει περισσότερες από μία κατοικίες είναι αρκετά μεγάλο.

4-η Ελλάδα “ταλαιπωρείται” απο υψηλή σεισμικότητα, οπως και απο μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, οπότε ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα ακίνητα (σεισμοί, πυρκαγιές, κλοπές, διαρρήξεις) εμφανίζονται αυξημένοι.

Οπότε, η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί μία πολύ σημαντική υπόθεση και επιτακτική ανάγκη για τα νοικοκυριά της χώρας

Τα τέσσερα «κλειδιά» λοιπόν….

Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν το ακίνητό τους, καλό είναι να γνωρίζουν τα παρακάτω τέσσερα σημεία.

1- Πακετο Α – Β η Γ? Δραστηριοποιούμενες σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν διευρυμένη
γκάμα προϊόντων προκειμένου να μπορούν να απευθύνονται και σε πελάτες με… αδύνατα πορτοφόλια.

Ετσι, έναντι μικρού ασφαλίστρου μπορείτε να προστατευτείτε από ζημιές από βραχυκυκλώματα, κακόβουλη βλάβη, από πολιτικές ταραχές, πλημμύρες, θύελλες και καταιγίδες, και εαν θέλετε, προχωράτε σε
περισσότερες καλύψεις (π.χ. πτώση στύλων ΟΤΕ-ΔΕΗ, θραύση υαλοπινάκων, κλοπή ύστερα από διάρρηξη-ληστεία, ζημιά στην οικοδομή από απόπειρα διάρρηξης), αλλά και μια σειρά άλλων υπηρεσιών με στόχο την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς.

Σε κάθε ένα από τα προαναφερόμενα πακέτα, μπορούν να προστεθούν (έναντι φυσικά αυξημένου ασφαλίστρου) και άλλες καλύψεις όπως για σεισμό, για έργα τέχνης, για καθιζήσεις-κατολισθήσεις.

2- Είστε εκμισθωτής (δεν ιδιοκατοικείται), ή ενοικιαστής? Στην πρώτη περίπτωση, ενδιαφέρεστε για την ασφάλιση μόνο του κτιρίου (όχι του περιεχομένου, το οποίο δεν σας ανήκει), ενώ στη δεύτερη μόνο του περιεχομένου (π.χ. κάλυψη έναντι κλοπής), καθώς το κτίριο δεν σας ανήκει.

3-Δανειο?- Αν προτίθεστε να αγοράσετε το σπίτι με στεγαστικό δάνειο, τότε συνήθως σας προσφέρεται ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο για το σπίτι με όρους που ορίζει το πιστωτικό ίδρυμα, συνοδευόμενο από ένα μίνι συμβόλαιο ζωής του δανειολήπτη.

4- Ηδη Πελατης? Υπάρχουν δυνατότητες εκπτώσεων στα ασφάλιστρα κατοικίας που συνήθως προσφέρονται σε πελάτες που έχουν και άλλα ασφαλιστικά συμβόλαια στην ίδια εταιρεία (σκαφών, αυτοκινήτων, υγείας)

Για να βρείτε λοιπόν ποιά λύση σας πάει “γάντι” μην διστάσετε να επικοινωνίσετε μαζί μου για μια δώρεάν διερεύνηση αναγκών της περιουσίας σας, που με τόσο κόπο έχετε δημιουργήσει/διατηρήσει.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *